Uutiset

Ribbingö Historik

31.07.2015 - Yleistä
Ribbingö Historik

Tässä Leif Haglundin ruotsiksi kirjoittama historiikki vuodelta 1998 pdf-muodossa: Ribbingö Historik (PDF 8.8 MB)

Ribbingö i Husö by i Östersundom

Förord

Ribbingö historik har tillkommit av den enkla anledningen att jag insåg att snart är det för sent att fråga de ursprungliga Ribbingöbosättarna någonting om tidigare händelser, eftersom åldern börjar ta ut sin rätt. En annan anledning är mitt eget dåliga minne beträffande händelser här på Ribbingö och när de skedde. Det har visat sig att samma gäller även andra Ribbingöbor.

Ribbingö började bebyggas 1952, till en början med enkla sommarvillor, senare även med året-om-bostäder.

Denna historik är främst tillägnad ungdomarna på Ribbingö, d.v.s. kommande generationer. Kanske någon skriver en fortsättning i framtiden. Mest tycks denna historik dock intressera min och mina föräldrars generationer.

Stor hjälp har jag haft av Bengt Doktar vars egen historik från början av 1950-talet har noggranna uppgifter om inflyttade nya grannar med exakt tidsangivelse. Gisela Tjapugin har villigt letat efter gamla kartor vilket är tidskrävande, och tid är vad en yrkesarbetande ingenjör inte har till övers.

Marianne Sumelius, Bertel Hubers dotter, borde jag ha kontaktat i ett tidigare skede, då skulle en hel del onödigt arbete blivit ogjort. Hennes bidrag är en del fotografier och tidsangivelser för tiden 1921 framöver.

Seved Ribbing i Sverige kontaktade jag på våren 1997. Han har bidragit med ytterligare uppgifter om släkten. Samtliga Ribbingöbor har även villigt samarbetat, vilket underlättat arbetet.

Eftersom jag inte är historieforskare utan marknadsundersökare, uppfylls kanske inte alltid kraven som ställs en historik, för detta ber jag om överseende.

Ribbingö i Husö by 1998 Leif Haglund

Rättelser och kompletteringar gjorda 2015 av Mikael Doktar.

Läs mer här: Ribbingö Historik (PDF 8.8 MB)

Ribbingö